-
سه شنبه 28 شهریور 1402
-
23:25
-
351 بازدید

در پست های قبلی در رابطه با تاریخچه پیدایش پول صحبت کردیم و گفتیم برای نگهداری از پول خود از یک کیف پول یا حساب بانکی متعلق به خودتان استفاده می کنید. برای نگهداری ارزهای دیجیتال هم باید از کیف پول ارز دیجیتال استفاده نمود. کیف پول ارز دیجیتال یک برنامه نرم افزاری یا سخت افزاری و یا ترکیبی از هر دو است که کلیدهای خصوصی و عمومی را ذخیره می کند و با بلاک چین های مختف در ارتباط است تا کاربران بتوانند ارزهای دیجیتال خود را ارسال ، دریافت و بر حساب خود نظارت داشته باشند در واقع کیف پول ارز دیجیتال که به آن والت نیز گفته می شود تمام امکانات یک حساب بانکی را ، در اختیار شما قرار می دهد. برخی از کیف پول ها رایگان هستند ولی برای تهیه برخی از آن ها باید هزینه کرد.
والت ارز دیجیتال آنقدر مفهوم گنگ و پیچیده ای نیست اما عدم آشنایی با آن می تواند به راحتی منجر به از دست رفتن دارایی شما شود.برای مثال اگر بخواهید بیت کوین داشته باشید در قدم اول باید از کیف پولی استفاده کنید که قابلیت پشتیبانی از بیت کوین را داشته باشد. در این مقاله قصد داریم نحوه کار با والت و همچنین انواع کیف پول را به شما معرفی کنیم پس با کافه درآمد همراه باشید.
کلیدهای عمومی و خصوصی
فرآیند ساخت یک کیف پول با ایجاد یک زوج کلید آغاز میگردد که به آن کلید عمومی و خصوصی گفته میشود و از آن ها برای رمزنگاری اطلاعات استفاده میشود که به صورت رشته ای از اعداد و حروف هستند. در واقع ابتدا یک کلید خصوصی ایجاد میشود و با استفاده از توابع ریاضی ، کلید عمومی ، و در نهایت آدرس ایجاد میگردد. نکته حائز اهمیت این است که این رابطه کاملا یک طرفه است و به هیچ عنوان نمی توان از کلید عمومی به کلید خصوصی دسترسی پیدا کرد.
آدرس همان چیزی است که ما به دیگران می دهیم که برای ما پول واریز کنند و در واقع مانند شماره حساب بانکی یا کارت بانکی عمل می کند و افراد در شبکه بلاک چین به جای اطلاعات هویتی مثل اسم و کد ملی ، با آدرس و کلید عمومی شناخته می شوند.
نمونهای از کلید عمومی:
99b1ebcfc12a14df1561aba81644522fe160d541
کلید خصوصی نیز به مثابه رمز حساب و کارت است و جز خودمان نباید کسی از آن آگاه باشد و هر کسی آن را در اختیار داشته باشد مالک کیف پول محسوب می شود و میتواند دارایی های آن را انتقال دهد. بنابراین نباید اجازه دهید کسی به کلید خصوصی شما دسترسی پیدا کند. همچنین اگر به هر دلیلی کیف پول خود را از دست بدهید و بخواهید نسخه پشتیبان آن را استفاده کنید باید کلید خصوصی را در اختیار داشته باشید پس باید آن را در جایی امن نگهداری کنید.
نمونه ای از کلید خصوصی:
03bf350d28213754686565a608b51e3e898e517fe47f2rd
شاید در نگاه اول این دو کلید کاملا متفاوت از یکدیگر باشند اما فناوری نرم افزار تشخیص میدهد که این دوکلید با هم در ارتباط هستند و ارتباط آن ها ثابت می کند که شما مالک کوین هستید و این امکان را برایتان مهیا می کند هر وقت بخواهید بتوانید پول خود را جابجا کنید.
کلید عمومی و خصوصی همان طور که دیدید رشته ای از اعداد و حروف است. پس به خاطر سپردن و یادداشت کردن آنها سخت است. برای حل این مشکل در زمان ساخت کیف پول به کاربر تعدادی کلمه معنادار انگلیسی داده میشود که از آن برای بازیابی کیف پول به جای کلید خصوصی میتوان استفاده نمود.
کیف پول حضانتی و غیر حضانتی
یکی دیگر از مواردی که باید در انتخاب کیف پول به آن توجه داشته باشیم حضانتی یا غیر حضانتی بودن آن است. کیف پول حضاننی به کیف پولی گفته میشود که یک شخص سوم معمولاً شرکت کنترل کلیدهای خصوصی آن را در اختیار دارد. پس در اصل کنترل تمام داراییهای داخل والت به عهده همان شخص سوم است. صرافیهای متمرکز و میکرو والت در این دسته قرار می گیرند. در طرف مقابل به کیف پولی غیرحضانتی گفته میشود که کلیدهای خصوصی در اختیار خود کاربر قرار دارد و سازنده کیف پول هیچ گونه دسترسی به کلید خصوصی کاربران ندارد و نگهداری از کلید خصوصی بر عهده خود کاربر است. و اگر کلید خصوصی یا عبارت بازیابی را گم کنید هیچ راهی برای بازیابی دارایی داخل آن وجود ندارد. صرافی های غیر متمرکز و والتها در این دسته قرار میگیرند.
نکته قابل توجه این است که همیشه رمز ارزهای خود را در یک کیف پول غیرحضانتی نگهداری کنید و از کلیدهای خصوصی خود به خوبی نگهداری نمائید. و اگر معامله گر هستید تنها آن بخش از دارایی های خود را که می خواهید معامله انجام دهید در کیف پولهای حضانتی نگهداری نمائید و بعد از انجام معامله بلافاصله داراییهای خود را به کیف پول اصلی (سرد و گرم) منتقل نمائید.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
کیف پول ها را به اشکال مختلفی میتوان طبقهبندی نمود. در یک طبقه بندی کلی والتها به دو دسته کیف پول گرم و کیف پول سرد تقسیم می شوند. تفاوت اصلی این دو دسته در اتصال همیشگی به اینترنت است. برخلاف کیف پول سرد که فقط در زمان استفاده باید به اینترنت متصل باشیم، کیف پول گرم معمولا اتصال همیشگی به اینترنت دارند. استفاده از کیف پول های گرم بسیار راحت تر است اما در مقابل امنیت کمتری دارند و امکان هک شدن آن ها بیشتر است. در مقابل کیف پولهای سرد از امنیت بالاتری برخوردار است و برای نگهداری بلندمدت رمز ارزها یا همان هولد کردن مناسب هستند. این والت ها بیشتر جنبه فیزیکی دارند و حس مالکیت بیشتری برای کاربر فراهم میآورد.
کیف پولهای گرم به سه دسته موبایلی ، دسکتاپ و تحت وب تقسیم میشوند و کیف پولهای سرد نیز به دو دسته کیف پولهای سخت افزاری و کاغذی تقسیمبندی میشوند.
کیف پول موبایلی
این نوع کیف پولها از طریق برنامهای بر روی تلفن همراه شما اجرا میشوند و میتوانید هر جایی از آن استفاده کنید، بنابرین دریافت و پرداخت راحتتر و در دسترستر خواهد بود. در این کیف پولها میزان امنیت بسیار اهمیت دارد و کلیدهای خصوصی به روی تلفن شما به صورت رمزنگاری شده ذخیره می شود. برخی از کیف پولهای موبایلی عبارتند از : coinbase ، coinomi، trust wallet و .... که در پست های بعدی بیشتر در مورد آنها توضیح خواهیم داد.
کیف پول دسکتاپ
نرم افزاری است که بر روی رایانه شخصی نصب میشود. بنابرین برای دسترسی به دارایی های خود باید به لب تاپ یا کامپیوتر شخصی خود دسترسی داشته باشید. امنیت این کیف پولها نسبت به کیف پول موبایلی و تحت وب بیشتر است و فقط باید مواظب باشید که رایانه شما هک و ویروسی نشود. برای انتخاب یک والت دسکتاپ باید علاوه بر امنیت به رابط کاربری و تعداد رمزارزهای تحت پشتیبانی توجه کرد. برخی از کیف پولهای دسکتاپ عبارتند از Jaxx ، Atomic، Exodus و ... که در پست های بعدی بیشتر در مورد آنها توضیح خواهیم داد.
کیف پول تحت وب یا آنلاین
یکی دیگر از کیف پولهای گرم کیف پول تحت وب است.از این کیف پولها با انواع دستگاهها و در هر مکانی میتوان استفاده نمود. این کیف پولها ممکن است توسط یک وب سایت به کاربر ارائه شود که به آن حضانتی نیز گفته میشود یا به صورت افزونه در مرورگرهای مختلف نصب شود، که به آن غیرحضانتی نیز گفته میشود این کیف پولها در بین کیف پولهای گرم امنیت کمتری دارند.
کیف پول کاغذی
در این کیف پولها کلیدهای عمومی و خصوصی بر روی یک کاغذ چاپ میشوند امنیت آن در سطح بسیار بالایی قرار دارد و از نقاط ضعیف آن میتوان به آسیبپذیر بودن کاغذ و در معرض دید بودن کلید خصوصی اشاره کرد. بنابرین توصیه می شود جز در موارد هدیه دادن از از آن استفاده نکنید.
کیف پول سخت افزاری
در این کیف پولها کلید خصوصی بر روی یک سخت افزار شبیه یک فلش و در محیطی امن به صورت آفلاین نگهداری میشود اما برای استفاده از این والت باید نرمافزار آن را در گوشی یا لبتاپ خود نصب کنید بر خلاف کیف پولهای قبلی که راگان هستند برای تهیه این کیف پول باید بین 60 تا 250 دلار هزینه نمود. معروفترین کیف پول سخت افزاری Ledger Nano S است.
- در کنار کیف پولها که از کوینها و توکنها پشتبانی میکنند نوع دیگری از کیف پولها هستند که به آن میکرو والت گفته میشود. این کیف پولها نوعی کیف پول واسط هستند که کاربران با استفاده از آن میتوانند درآمدهای کوچک خود را در این والتها ذخیره و هر وقت به میزان قابل برداشت رسید آن را به کیف پول اصلی خود منتقل کنند. درباره میکرو والتها در پستهای بعد بیشتر توضیح خواهیم داد.